Een buyer persona maken; waarom zou je?

Je hoort het te pas en te onpas: buyer persona. En terecht. Het is een noodzakelijk onderdeel van een goed onderbouwde inbound marketingstrategie. Marketingactiviteiten ontplooien op basis van de USP’s van je product is vandaag de dag kansloos. In het digitale speelveld creëer je kansen door je klant te voorzien van relevante content die antwoord geeft op vragen in iedere fase van de klantreis.

Buyer-persona-maken-waarom-zou-je

Hoe leer je je klant als marketeer nu echt kennen en hoe ga je je doelgroep en haar gedrag omschrijven? Een buyer persona helpt.  

 

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een fictieve en algemene omschrijving van je ideale klant. Een buyer persona helpt je om je (potentiële) klanten beter te begrijpen. Daarnaast maakt een buyer persona het eenvoudig om content aan te passen aan specifieke behoeften en ‘pijnen’ van de verschillende groepen. Zo creëer je echt relevante content in iedere fase van de klantreis.

Een buyer persona is inzetbaar in de vier fasen van inbound marketing: het aantrekken, converteren, binnenhalen en verrassen van je doelgroep.

 

Waarom is een buyer persona belangrijk?

Buyer personas stellen je in staat je doelgroep te segmenteren en sterkere marketingcampagnes te ontwikkelen. Zodra je in kaart brengt wat de echte ‘pijn’ van je klant is, kun je online met concrete antwoorden komen, waarmee je kansen creëert voor je bedrijf.  Dit achterhalen kost wat kruim, maar gaat je veel opleveren. Het opstellen van buyer personas helpt je hierbij. 


Een goede buyer persona maken

Een buyer persona is een hulpmiddel voor het in kaart brengen van je doelgroep en om je (potentiële) klanten te herontdekken. Je identificeert je ideale doelgroep en vertaalt deze naar één of meerdere buyer personas. 

Op onderzoek uit
De sterkste buyer personas zijn niet gebaseerd op fingerspitzengefühl, maar op marktonderzoek en op inzichten die je verzamelt. Dit doe je aan de hand van data-analyse, enquêtes, interviews, observaties etc. Je start met het analyseren van je doelgroep en omschrijft deze. Wat is de functie van de mensen in een bepaald segment, hoe zien ze eruit, wat vinden ze belangrijk, wat zijn hun doelen etc.  

Maak het menselijk
Je maakt je doelgroep menselijk, geheel onderbouwd met feiten vanuit onderzoek, te denken aan: statistieken, online zoektermenonderzoeken en vooral het voeren van oprechte interviews met je (potentiële) klant. 

 

Buyer persona template

Om je op weg te helpen bieden we je een template voor een buyer persona aan, zodat je direct aan de slag kunt met dat waar het allemaal om gaat: luisteren naar de klant. Gebruik dit template als startpunt voor je onderzoek en om je bevindingen vast te leggen. 

Download buyer persona template

 

Ondersteuning bij het opstellen

Het in kaart brengen van je doelgroep is cruciaal voor het slagen van alle online marketing inspanningen. Soms is het fijn daarbij geholpen te worden. Bijvoorbeeld om zeker te weten dat je de juiste vragen stelt aan je doelgroep of om antwoorden concreet te vertalen naar een uitgewerkte buyer persona.

Webwonders helpt je met het identificeren van je ideale doelgroep en vertaalt deze naar een of meerdere buyer personas. Zo weet je zeker dat je de juiste doelgroep bereikt. Dat is pas efficiënt met je marketinginspanningen en -budget omgaan.

Neem vrijblijvend contact met ons op

 

Thijs van Traa
Thijs van Traa

2018-11-29 10:22:44

E-book lead generatie via je website
Webwonders kijken naar HubSpot CMS en wijzen naar scherm

Drie topredenen om je website in HubSpot CMS te bouwen

B2B Marketing: Is jouw B2B marketingstrategie nog bij de tijd?

Een marketingbureau kiezen: waar let je op? Drie tips