Skip to content

Umbraco 8 nadert 'End of Life': wat betekent dit voor jouw website?

? min read

Umbraco 8 nadert zijn 'End of Life' (EOL) fase. Dit is een belangrijk moment voor iedereen die deze versie van het populaire Content Management System (CMS) gebruikt. In deze blog leggen we uit wat 'End of Life' precies betekent, welke specifieke data relevant zijn en wat de gevolgen zijn voor jou als klant. Ook bespreken we de opties die Webwonders biedt om deze transitie zo soepel mogelijk te maken.

Wat is 'End of Life'?

'End of Life' (EOL) duidt op het moment waarop een softwareproduct aan het einde komt van zijn ondersteuningslevenscyclus. Dit betekent dat vanaf dat punt de ontwikkelaars geen nieuwe updates of beveiligingspatches meer zullen vrijgeven. Voor Umbraco 8 is de EOL vastgelegd op 24 februari 2025, waarna het ontvangen van verdere updates, inclusief die voor beveiliging, ophoudt. Meer informatie over End of life.

Wat betekent dit voor de ondersteuning van jouw Umbraco 8 website?

Het bereiken van de 'End of Life' status voor Umbraco 8 brengt verschillende gevolgen met zich mee:

  • Geen nieuwe updates: Dit betekent dat je website zal blijven draaien op verouderde software, zonder de voordelen van nieuwe functionaliteiten of prestatieverbeteringen.
  • Veiligheidsrisico's: Het grootste risico van het niet updaten is de kwetsbaarheid voor beveiligingslekken. Zonder patches van Umbraco kunnen deze lekken leiden tot ernstige datalekken.
  • Verlies van support: De directe lijn met Umbraco voor ondersteuning verdwijnt, wat betekent dat eventuele problemen moeilijker en tijdrovender worden om op te lossen.
  • Langere wachttijden voor support: Aangezien de technologie veroudert, zal het moeilijker worden om snelle en effectieve oplossingen te vinden voor problemen die zich voordoen.
  • Onzekerheid over garanties: Zonder de mogelijkheid om extended support licenses aan te schaffen, zijn de garanties op de werking en veiligheid van je website beperkt.

Wat zijn de opties?

Bij Webwonders begrijpen we de complexiteit en uitdagingen die komen kijken bij een EOL scenario. Dit zijn volgens ons de 3 meest waarschijnlijke scenario's:

  • Niets doen: Hoewel dit een optie is, raden we het sterk af vanwege de eerder genoemde risico's en gevolgen.
  • Update naar de nieuwste versie: Als je tevreden bent met je huidige site maar wilt profiteren van de nieuwste technologieën en beveiligingsupdates, dan is updaten een goede optie. Vul de gratis Upgrade Scan in.
  • Bouw van een nieuwe website: Dit is het perfecte moment om niet alleen je CMS te updaten, maar ook om je website volledig te transformeren. Door middel van een strategische sessie kunnen we jouw bedrijfsdoelen naadloos integreren, de nieuwste SEO-trends implementeren en een fris en eigentijds ontwerp creëren om jouw online aanwezigheid te versterken. Neem contact op met Thijs en Bouke voor een workshop.

Wat zijn de voordelen van upgraden van Umbraco 8 naar Umbraco 13?

Updaten van Umbraco 8 naar Umbraco 13 brengt je website naar een hoger niveau met aanzienlijke verbeteringen in gebruiksgemak, snelheid en veiligheid. Deze upgrade verrijkt je site met:

  • Verbeterde systeemprestaties: Profiteer van de kracht van .NET 8 voor snellere en efficiëntere websiteprestaties.
  • Geavanceerde content creatie: Met de nieuwe 'Blocks' in de Rich Text Editor wordt het gemakkelijker om complexe contentelementen, zoals call-to-action knoppen, direct binnen je teksten te creëren.
  • Webhooks integratie: Maak eenvoudig verbinding met externe systemen, wat de autonomie voor redacteuren verhoogt en hen minder afhankelijk maakt van ontwikkelaars voor integraties.
  • Vereenvoudigd opstartproces: Een gestroomlijnd proces voor het opstarten van de applicatie verbetert de toegankelijkheid en gebruiksgemak.
  • Verhoogde beveiligingsmaatregelen: Nieuwe beveiligingsfeatures, zoals verbeterd beheer van gelijktijdige logins, verhogen de veiligheid door te voorkomen dat gebruikers op meerdere apparaten tegelijk zijn ingelogd.

Is Umbraco 13 de meest recente versie?

Ja, Umbraco 13 is de nieuwste versie die beschikbaar is na Umbraco 8. Deze geavanceerde versie is speciaal ontworpen om een ongeëvenaarde gebruikerservaring en uitgebreide ondersteuning te bieden. Het is de volgende stap in de evolutie van het CMS, met baanbrekende technologieën en innovatieve functies die je website naar nieuwe hoogten zullen brengen. Ontdek hier meer over alle beschikbare Umbraco versies.

Kosten en mogelijkheden van upgrade of nieuwe website?

Bij Webwonders begrijpen we dat de kosten van een upgrade of de bouw van een nieuwe website kunnen variëren. Daarom geloven we in transparantie en maatwerk. We willen ervoor zorgen dat onze klanten een duidelijk beeld hebben van wat ze kunnen verwachten en hoeveel het zal kosten. Daarom bieden wij een gratis updatescan aan.

Samen met jou willen we een plan maken dat volledig voldoet aan jouw behoeften en budget. Of je nu kiest voor een upgrade van Umbraco 8 naar Umbraco 13 of voor de bouw van een volledig nieuwe website, wij zorgen ervoor dat je de beste oplossing krijgt.

Je kunt vrijblijvend contact opnemen met Frans, onze specialist op het gebied van upgrades en websitebouw. Hij zal je graag verder helpen en al je vragen beantwoorden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw website klaar is voor de toekomst en dat je de beste resultaten behaalt. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat Webwonders voor jou kan betekenen.

Frans de Jong
Frans de Jong

Update: 08 feb 2024

Datum: 07 feb 2024