Skip to content

Umbraco in 2019. Wat kunnen we verwachten van het vriendelijkste CMS?

Traditiegetrouw zat ik begin januari weer klaar voor de livestream van de jaarlijkse Umbraco nieuwjaarsreceptie. Dit jaar werd de presentatie geleid door Niels Hartvig (oprichter van Umbraco) en Anders Trans Sørensen (hoofd sales).

Umbraco-website-bouwer

Terugblik 2018

Umbraco is een open source content management system (CMS). De kracht van open source software is dat iedere gebruiker bij kan dragen aan het project. Umbraco is gezegend met een grote community waarvan het overgrote deel bijdraagt aan het verbeteren van het systeem.

Afgelopen jaar heeft Umbraco ervoor gezorgd dat de community nog beter mee kon werken. Ze stelde twee teams samen met een mix van medewerkers van Umbraco en fanatieke communityleden.

 

Het “PR-team” (pull-request team)

Het pull request team zorgt ervoor dat Umbraco bijdragen van de community sneller in een nieuwe versie kan meenemen. Denk aan bug fixes of nieuwe features voor extra gebruiksgemak. Pull requests (aandragen van stukken code) worden bij Umbraco nu sneller verwerkt dan dat ze aangemaakt worden. Dit heeft in 2018 gezorgd voor meer dan 30 releases met meer dan 650 bugfixes en nieuwe features.

 

Het “Documentatie-team”

Het documentatieteam is erop toegespitst om de documentatiesite als geheel te verbeteren. Ze documenteren alle nieuwe features in Umbraco èn verbeteren de oude documentatie. De documentatie wordt geschreven door gebruikers van Umbraco waardoor de documentatie continue verbeterd.

Umbraco is gegroeid en in november werd de mijlpaal van 5 miljoen actieve installaties bereikt. Het doel van Umbraco HQ is om dit aantal te verdubbelen tegen 2021.

 

Vooruitblik 2019

Umbraco apps

Gelukkig blijft de focus van Umbraco liggen op content management. Bij andere systemen zie je vaak door allerlei toevoegingen het CMS uit de hand lopen. Om toch toevoegingen te faciliteren met dezelfde service en kwaliteit als Umbraco zelf, is de pagina Umbraco Apps gelanceerd. Op deze pagina staan kwalitatieve apps die het CMS uitbreiden tot bijvoorbeeld een E-commerce oplossing. De verwachting is dat deze pagina in 2019 uitgroeit tot ongeveer honderd apps.

Umbraco Headless

De release van Umbraco Headless komt dichtbij. Umbraco Headless is een service waarmee je snel content kunt managen voor verschillende voorkanten zoals apps, websites, reclamezuilen enzovoort. In 2018 is de bèta-versie uitgebracht. Op dit moment worden alle opmerkingen en bugs van de bèta-testers verwerkt en staat een release voor het eerste kwartaal gepland.

 

Umbraco V8

Het grootste nieuws van de receptie was Umbraco V8. De 8e versie van Umbraco is volledig opnieuw opgebouwd om de snelheid en stabiliteit nog verder te vergroten. Daarbij zijn er drie grote vernieuwingen geïntroduceerd:

 

Meertaligheid

Multilingual demo

Meertaligheid is in versie 8 volledig geïntegreerd in Umbraco. Dit betekent:
  • Verschillende taalversies van een pagina naast elkaar weergeven en aanpassen
  • Een fallback taal kiezen voor als een pagina niet beschikbaar is in een specifieke taal
  • De url’s van taalversies moeiteloos aanpassen
  • Taalversies afzonderlijk van elkaar publiceren

 

Infinite editing

Infinite editing demo

V8 maakt een enorme sprong in de productiviteit van de content editor. Door infinite editing hoef je niet meer heen en weer te klikken om gelinkte content te veranderen. Een titel van een gelinkte pagina aanpassen kan in V8 vanaf de pagina waarop je op dat moment aan het werk bent.

 

Content apps

Content apps maken het mogelijk om meer relevante, intelligente informatie te tonen tijdens het bewerken. Bijvoorbeeld de analytics van de pagina die je aan het bewerken bent. Of de form entries terwijl je een form in een app bouwt. De toevoeging van Content Apps geeft de mogelijkheid om informatie overzichtelijk weer te geven.

Ik ben erg enthousiast over de aankomende nieuwe versie van Umbraco. Vooral de nieuwe toevoegingen bieden een meerwaarde voor onze klanten. Je ziet heel duidelijk hoe de gedrevenheid van het Umbraco hoofdkantoor en de community achter Umbraco garant staat voor kwaliteit. HQ zorgt samen met de community voor het meest flexibele CMS dat er is!

De release van Umbraco 8 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019. De nieuwe features van Umbraco 8 zal ik in een toekomstige blogpost los in detail behandelen.

Frans de Jong
Frans de Jong

Update: 19 mei 2022

Datum: 01 feb 2019